Kies een alledaags voorwerp als audiogids en herbeleef de herinneringen van de eigenaar terwijl het interieur om je heen tot leven komt.

(bannerfoto: Nederlands Openluchtmuseum)

Een broodplank die op tafel verschijnt, een oplichtend spiegelbeeld, een typemachine die gaat typen, het indringende geluid van overvliegende vliegtuigen….

Terwijl je luistert naar de persoonlijke herinneringen die uit het voorwerp komen, blaast het verhaal leven in de meubels om je heen als bewijs van de gebeurtenissen. Perfect getimed met het audioverhaal natuurlijk.

Het resultaat is een verrassende beleving die jong en oud blijft boeien.

Bekijk hoe de boodschappentas de studeerkamer tot leven laat komen (originele audio).
Hoe werkt het?

Je kiest zelf een aansprekend voorwerp in de hal van het huisje. Deze zes voorwerpen – de HerinnerDingen – vertellen herinneringen van een bewoner uit het huisje.

De audio uit het voorwerp legt je eerst uit hoe de tour werkt. Daarna ga je zelf op pad met een groepje van twee of drie bezoekers. Samen luister je naar één HerinnerDing.

Shared audio dus, waardoor er ook een gedeelde beleving ontstaat.

Kies je HerinnerDing in het halletje van het huisje.

De hoed activeert o.a. het spiegelbeeld van een bewoner in de slaapkamer.
De audioverhalen

In elke kamer vertelt de eigenaar van het HerinnerDing zijn of haar belevenissen uit de onheilspellende tijd van vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

Je hoort hoe spannend het was voor vader om geheime documenten mee te nemen in zijn aktetas. Hoe moeder ook voor vluchtelingen eten kocht met haar boodschappentas. Of dat zoon Frits troost zocht bij zijn knuffelbeer als hij bang was.

Terwijl je luistert, komen fragmenten van de herinneringen om je heen tot leven in schaduwen op de muur, uitgelichte foto’s, typemachines die gaan typen, reflecties in spiegels, oplichtende krantenberichten of hoor je omgevingsgeluiden uit het verleden.

Zodra je het HerinnerDing oppakt, legt het uit hoe het werkt (originele audio).
Einde

Alle kamers gehad? Dan vertelt het HerinnerDing je hoe het verhaal voor de eigenaar van het voorwerp afloopt.

Je legt of hangt het HerinnerDing zelf terug in het halletje. Daarna kun je door naar een ander huisje in het museum óf je kiest een nieuw HerinnerDing en doet de tour met de herinneringen van iemand anders.

Kies zelf je route

In elke kamer duurt de beleving één tot twee minuten, daarna ga je verder naar een andere kamer. In totaal duurt de tour ongeveer 10-15 minuten.

De tour in niet lineair. Bezoekers kiezen dus zelf waar ze naartoe gaan met hun HerinnerDing. Zo voorkomen we dat bezoekers op elkaar moeten wachten tot degene voor hen klaar is.

Techniek

Alle HerinnerDingen bevatten door ons ontworpen en geproduceerde hardware die zich bewezen heeft door veelvuldig gebruik in onze Tellmies: een speaker, microprocessor met o.a. bewegingssensor, audiospeler en bluetooth.

De HerinnerDingen starten hun verhaal als de bezoeker ze in de buurt van het iconische olielampje in de kamer houdt – het Herinnerpunt.

Ook ‘weten’ ze of er al een ander HerinnerDing in die kamer is: dan melden ze dat de kamer bezet is en dat je later terug kunt komen.

Ze communiceren met een Central Device, tevens gemaakt in ons lab. Dit Central Device stuurt met de verhalen getimede signalen naar de show control, die vervolgens de juiste beamers, spots en Bright Signs met (verborgen) schermen of speakers in werking stelt.

Een sterk staaltje teamwork

Samen met XPEX Experience Experts bedachten en produceerden we deze unieke totaalbeleving. De audio en video is van Studio Roodenburch, de hardware werd verzorgd door Phanta Vision, alle te gekke meubels zijn gevonden Leo Zandvliet. Inhoudelijk is alles natuurlijk helemaal uitgeplozen door het superteam van het Nederlands Openluchtmuseum.

De kinderkamer met links op de stoel het Herinnerpunt.
Tijdens de tour zie er verschillende uitzichten door het raam die jouw verhaal ondersteunen.

“Ik vind het erg indrukwekkend. Zeker de combinatie met de wetenschap dat dit verhaal zich daadwerkelijk in het huisje heeft afgespeeld. Het voorwerp, in mijn geval de beer, versterkt dit gevoel heel erg. Het ontroerde mij zelfs een beetje.”

~ Quote van een bezoeker over de tour

De keuken van het huisje.
In de keuken verschijnen gerechten op tafel, passend bij het audioverhaal dat je luistert.
De feiten
  • Een authentiek ingericht vakantiehuisje.
  • Zes verschillende HerinnerDingen: smart audiogidsen die uitleggen hoe ze werken
  • Shared/open audio: een gedeelde beleving.
  • Zes unieke audioverhalen vol persoonlijke herinneringen ingesproken door professionele stemmen.
  • Met het audioverhaal getimede effecten creëren een immersieve belevenis.
  • Heel veel verschillende projecties, omgevingsgeluiden, spots en andere special effects die via de showcontrol aangestuurd worden door de HerinnerDingen.

Het huisje van buiten gezien (in aanbouw).