Met de theepot van Kam Hay Chong reis je van China naar Nederland. Met het boek van Anton de Kom ga je van Suriname naar Nederland én weer terug. De koffer van Jane Davide komt in bijna alle werelddelen…

In de bijzondere tentoonstelling ‘Kruispunt Vught’ ontdek je de diversiteit aan nationaliteiten van gevangenen in Kamp Vught ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Tastbare geschiedenis

Via een kenmerkend voorwerp voor deze personen hoor je middels open audio hun levensverhaal. Samen reis je over een grote wereldkaart. Bij elke stop scan je het voorwerp en hoor je meer over hoe ze daar terecht kwamen, wat ze meemaakten en dat ze in Kamp Vught gezeten hebben.

Een bezoeker scant de theepot van Kam Hay Chong
Luisteren naar het levensverhaal van Meta Schlamm-Fraenkel

Sprekende voorwerpen

Sprekende voorwerpen dus, want je hoort letterlijk het verhaal uit het voorwerp. Maar óók sprekend omdat het een heel belangrijk en persoonlijk voorwerp was van degene wiens verhaal je volgt.

Een levensreddende naaimachine bijvoorbeeld. Of een boek vol ideeën die nóóit zullen sterven. Na afloop zet je het voorwerp terug voor de volgende bezoeker.

Scripts

We gingen samen met de inhoudelijke experts aan de slag met de soms onvoorstelbare levensverhalen van de personages. Soms wisten we simpelweg niet wat er precies gebeurd was met iemand of waarom deze persoon was opgepakt. We hebben daarom gekozen om de verhalen van de eerste persoon én de derde persoon te vertellen. Deze derde persoon – de verteller – kan sprongen maken in de tijd en eerlijk vertellen over zaken die we niet zeker weten.

Nabestaanden, als deze er waren, lazen met ons mee en vulden de scripts aan.

Teamwork

We maakten deze expositie samen met Kiss the Frog (tentoonstellingsconcept en 3D-ontwerp) en Nationaal Monument Kamp Vught (inhoud, productiebegeleiding). Studio Roodenburch deed de audioproductie en Bruns de bouw. De stemmen zijn van Kilke van Buren, Machteld van der Gaag, Ilari Hoevenaars en Allon Sylvain.

De feiten
  • 5-9 stops per voorwerp (10-20 minuten)
  • 6 sprekende voorwerpen
  • Met ieder een eigen route over de wereldkaart
  • 3D-geprinte objecten in abstract wit
  • De kleur van de voet van het object komen overeen met de gekleurde routes op de kaart

De kast waar je de voorwerpen uit kunt pakken
Uitgifte aan de ene kant, terugzetten aan de andere
De zes objecten met ieder een eigen kleur die matcht met de routes op de wereldkaart.
Luisteren en kijken naar de foto’s op de kaart.