In het Flipje & Streekmuseum Tiel vliegt een Spullevaer rond: een echt verzamelbeest met plek voor allerlei spulletjes in zijn buidels. In deze tour gaan kleuters samen met dit fantasievolle beest ervaren hoe moeilijk het kan zijn om te kiezen wat je wél en niet verzamelt.

De Spullevaer rust even uit van een tour met kleuters.

Custom made en duurzaam ontwerp

Voor de Spullevaer heeft Go Wonder met coupeuse Ine Keitz een geheel eigen ontwerp gemaakt, in nauwe samenspraak met het museum uiteraard.

Het resultaat is een fantasiebeest: een … eh…. snavel-buidel-schild-vacht-vogel! Met een naam en een knotsgekke ‘lokroep’ voor de kinderen die een knipoog geeft naar de beroemde Krullevaar uit Pluk van de Petteflet.

In zijn vleugels zitten buidels, waar de kinderen verzamelde spulletjes in mee kunnen nemen. Verder heeft hij een zachte vacht, een felgekleurd schild, een gekke, kromme snavel en prachtige glimmende veren. Hij zit heerlijk comfortabel op je arm door de verstelbare bevestigingsbanden. Op goed bereikbare, maar onzichtbare plaatsen in zijn binnenste zit alle hardware verstopt.

Alle zes de Spullevaers zijn uniek -maar wel ‘familie’ van elkaar – en voor 90% gemaakt met gerecyclede stoffen.

Ook de ogen zijn ‘bij elkaar verzameld’.
Spullevaers in hun ‘natuurlijke habitat’.

In een kleutertour dragen de begeleiders van de klas de Tellmie op hun arm en nemen ze samen met het beest een groepje kleuters mee door het museum. De begeleider zorgt dat de groep bij elkaar blijft, de Tellmie geeft de informatie en opdrachten. Hij gaat vanzelf praten als er ergens iets te doen is, superhandig!

De Spullevaer neemt de kleuters mee op verzameltocht. Hij wijst ze op allerlei spullen die ze normaal niet snel zouden zien! Daarna mogen ze de mooiste spulletjes die ze gezien hebben in zijn buidels stoppen. En dat is best lastig: kiezen… Is iedereen het met elkaar eens? Wat doe je als je het oneens bent?

De kinderen laten aan het einde van de tour hun verzameling zien aan de andere groepjes. Maakten alle groepjes dezelfde keuze? Waarom wel of niet? Niets is fout, want verschil mag er wezen!

De lokroep van de Spullevaer. Stem: Roland van den Bergh.
Let op: een boodschap voor de begeleider!

De eerste ontwerpen voor het fantasiebeest.
Ze zijn allemaal uniek, maar wel duidelijk familie.

De feiten

  • Zes unieke, kleurrijke Spullevaers
  • Voor 90% gemaakt van gerecyclede materialen
  • Zes interactiepunten in het museum + een start- en eindtekst
  • Kinderen leren wat ‘verzamelen’ is
  • Kinderen creëren een eigen verzameling
  • Kinderen aaien de Spullevaer om interactie aan te gaan en antwoord te geven op zijn opdrachten
  • Tussen de opdrachten door aaien vindt ie ook lekker!
Je draagt ‘m om je arm.
Prachtige veren!
Een los Spullevaer-lijf, het schild rits je erop!
Tellmies Logo