Het Maritiem Museum Rotterdam was op zoek naar een manier om de spannende verhalen van de tentoonstelling Zeemonsters in een aansprekende tour voor kleuters te presenteren. Ze kozen voor een Tellmie en samen maakten we Kraak: een pratende en interactieve knuffeloctopus!

Kraak op de arm bij een
Kraak op de arm bij een begeleider (foto: Fred Ernst).
Kraak praat! (foto: Fred Ernst)

De tour met Kraak is voor groep 1, 2 en 3 en is te boeken via de website van het Maritiem Museum.

Kleuters kunnen natuurlijk zelf niet lezen. Ze komen naar het museum in klasverband met eigen begeleiders. Dit zijn ouders of docenten die niet bekend zijn in het museum en daarom veel uitleg nodig hebben over het programma. Dit alles maakt het ontvangen van grote groepen kleuters best een uitdaging, want hoe breng je alle inhoud op een aansprekende manier over?

De afdeling educatie bedacht dat Kraak een handje kan helpen. Deze pratende octopus verandert de begeleiders in expert-rondleiders. De begeleiders managen de groep en Kraak vertelt de juiste verhalen en opdrachten op de juiste plek. Een ideale combinatie!

Hoe werkt het?

De groep wordt verdeeld in zes kleine groepjes, met ieder een eigen begeleider. Deze begeleider krijgt een eigen Kraak op zijn arm. De begeleiders starten Kraak op door in zijn poot te knijpen. Vervolgens volgen ze een route door de expo.

Kraak vertelt bij elk monster een verhaal en heeft een opdracht voor de kinderen. Om antwoord te geven, knijpen ze in zijn arm met rode of blauwe haren.

Luister hier naar een audiofragment van Kraak.

Kraak bepaalt aan de hand van beacons waar hij is en welk verhaal bij dus moet vertellen. Deze beacons zijn verwerkt in een speciale vloermat, zodat ze optimaal bereik hebben voor de hardware in de octopus.

Knijp jij in de blauwe of de rode arm? (foto: Fred Ernst)