In het Nederlands Openluchtmuseum woont Poes. De kinderen gaan in deze Tellmie Kleutertour op stap met Poes en verzamelen alles voor een boot en een visnet. Kan Poes eindelijk die lekkere vis vangen in de museumvijver.

Het Nederlands Openluchtmuseum maakt in deze tour een combinatie tussen een handpop en onze Tellmies. De kleutertour start namelijk met Poes als handpop, waarmee een museumdocent aan de hele groep kinderen vertelt wat Poes graag wil.

Daarna wordt de groep verdeeld en krijgen de groepsbegeleiders elk een Tellmie van Poes op hun arm om mee door het museum te lopen. Poes gaat vanzelf praten als er ergens iets te verzamelen is.

De tour

Poes neemt de groepjes mee op bezoek bij de scheepsbouwer voor hout, de visser voor een net, de smid voor een spijker, de wever voor een zeiltje en loopt met ze door het bos voor een tak voor de mast. Tot slot gaan ze naar de ambachtenwerkplaats, waar ze met alle verzamelde spullen zelf een boot gaan bouwen. Ja, met hamers en ander gereedschap. Dat kunnen ze best, die kleuters!

Luister naar een stukje audio van Poes
Bouwen maar!
Poes vertelt dat ze een boot wil! Wie wil er helpen?

Co-creatie

De kleutertour is tot stand gekomen in co-creatie met de kleuters. Zij mochten bijvoorbeeld het ‘model’ Poes kiezen. Als volwassenen kozen we eigenlijk een andere….maar de kleuters hadden de doorslaggevende stem!

Ook werd in diverse tests duidelijk dat je Poes nóóit genoeg kunt aaien, waarna we de interactie hebben aangepast. Met véél méér aaien voor elk kind uiteraard!

Tot slot zagen we dat Poes heel leuk is als introductie en tijdens het verzamelen, maar zodra ze zelf gaan timmeren, de focus op Poes vermindert. En dat is prima! De boot is weliswaar voor Poes, maar mag natuurlijk met de kinderen mee naar huis.

Poes roept: “Miauw, miauw, kom hier heel gauw!”
“Iedereen die een weefgetouw heeft gezien in de huisjes, mag me aaien!”

De feiten

  • 1 handpop + 5 Tellmies van Poes
  • 5 locaties met een opdracht
  • 1 locatie waar Poes zingt dat ze er bijna zijn (en de kinderen mogen meezingen)
  • met speciale gesproken instructies voor de begeleiders en een verstopt knopje waarmee zij Poes bedienen
  • de Tellmie onthoudt de groepsgrootte en vraagt alle kinderen haar telkens te aaien als ze iets gevonden hebben
  • …en wie Poes tussen de opdrachten door stiekem aait, ontdekt dat ze dat heel lekker vindt!

Tellmies Logo
“Pak allemaal mijn staart beet, zodat je niet verdwaald in dit grote museum.” Wat een goed idee, zeg! En een prachtige lange staart.

De kinderen mochten zelf kiezen welke Poes ze het leukst vonden.