Een loslopende muis in het Rijksmuseum vol kostbare kunstwerken… dat is natuurlijk vrágen om problemen. Daarom moeten Pim en Pom in deze aaibare audiotour samen met jou de ontsnapte muis terug jagen naar het schilderij waar hij woont.

(bannerfoto: Bibi Veth)

Op muizenjacht!

Samen met de twee beroemde katten Pim en Pom reis je langs tien nog beroemdere kunstwerken in het Rijksmuseum. Rembrandt, De Zwaan, het model van linieschip William Rex… je komt ze allemaal tegen!

Onderweg krijg je hulp van allerlei dieren op en in de kunstwerken die de muis voorbij hebben zien rennen.

Pim en Pom praten in deze tour niet alleen tegen de gezinnen die met hen op pad gaan, maar reageren ook op elkaar en dat maakt de tour extra bijzonder.

Doe de zwaan na om de muis terug het schilderij in te jagen!

Zie je de muis? Hij zit weer terug in het schilderij (naast de vaas).
Pim & Pom: bekend uit boeken en van tv!

Pim en Pom zijn gebaseerd op de karakters van Fiep Westendorp. Er is al een superleuke website met Pim en Pom, een boekje van Pim en Pom in het Rijksmuseum en ze zijn bekend van tv, maar nu zijn ze dus ook als ‘aaibare audiotour’ te doen.

We love Fiep! We zijn dus apetrots dat deze karakters nu ook als Tellmie bestaan.

Pim is een enthousiaste kat die heerlijke ongepaste ‘kinderopmerkingen’ kan maken. Pom is de ‘verstandige’ kat, die als een verantwoordelijke volwassene reageert op de gebeurtenissen.

Die combinatie zorgt voor hilarische en boeiende dialogen in de tour, waar de kinderen ademloos naar luisteren. De stemmen van Pim en Pom in deze tour zijn ingesproken door Georgina Verbaan.

Stem van Pim (Georgina Verbaan)

Stem van Pom (Georgina Verbaan)

Ze wilde heel graag meteen opnieuw beginnen toen de tour was afgelopen 🙂 De volgende keer nemen we haar zus ook mee want die was heul jaloers. Thuis had ze nog veel verhalen over wat een dier had gezegd, en opdrachtjes die ze had gedaan. Al met al een positieve museumervaring!” – Bezoeker over de tour
Ja, je kunt Pim en Pom ook even allebei tegelijk dragen! (Foto: Bibi Veth)
“Mijn dochter van 4 vond het magisch, die wilde gelijk nog een keer nadat we de muis terug het schilderij ingejaagd hadden. En wij vonden het ook ontzettend leuk. De poppen werkte zo goed en de andere bezoekers genoten mee. Het was een hele drukke dag, maar daar hadden we met de route van deze tour bijna geen last van. Ik raad de tour nu aan iedereen aan! Het was een fantastische museumervaring.” – Bezoeker over de tour
Pilot

De tour in het Rijksmuseum startte met een pilot met twee sets Pim en Pom. Want dat Pim en Pom niet alleen tegen de bezoekers praten, maar ook tegen elkaar, vereiste een nieuw interactie ontwerp en een uitbreiding van onze Tellmie-technologie. En nieuwe zaken testen we eerst goed door.

Na de pilot breiden we de tour uit, zodat er in totaal tien sets Pim en Pom met bezoekers op pad kunnen in het museum.  

Furware

De furware van Pim en Pom is van een bestaand, veel kleiner model nagemaakt en aangepast door Ine Keitz. Een heel gepriegel met al die schattige vlekjes van Pim!

De stof, draagwijze en grootte zijn in overleg met museum bepaald. Alle techniek zit er onzichtbaar en veilig in opgeborgen, zodat de katten lekker geknuffeld en rondgedragen kunnen worden door de kinderen (en ouders) in het museum, zonder dat er iets stuk gaat.

Ons testpanel van iets oudere kinderen vond de tour ook heel grappig!
Samen op pad met Pim en Pom! (Foto: Bibi Veth)
De Nachtwacht mag natuurlijk niet ontbreken in de tour!
De feiten
  • Een aaibare audiotour tour met twee Tellmies, Pim en Pom, die niet alleen tegen de bezoeker praten, maar ook tegen elkaar.
  • Een pilot met twee sets Pim en Pom.
  • Tien interactiepunten op twee etages in het museum.
  • Je aait Pim om antwoord te geven op vragen die Pim en Pom aan je stellen.
  • Een ‘ontsnapte’ muis die terug in het schilderij gejaagd moet worden.
  • Gebaseerd op de karakters van Fiep Westerdorp.
  • Met furware gebaseerd op bestaande Pim en Pom knuffels, waar alle tech onzichtbaar in is weggewerkt.
  • Gemaakt in co-creatie met de educatie-afdeling van het museum.
  • En stemmen van Georgina Verbaan.
Let op! Pim zegt iets belangrijks. (Foto: Bibi Veth)
Lekker rennen met Pim en Pom door de hal, op zoek naar de muis.
tekening Pim en Pom
Fanmail voor Pim!
Testen in het Rijksmuseum.
Pim en Pom in het Rijksmuseum
Het boekje ‘Pim en Pom in het Rijksmuseum’
Pim en Pom prototypes! De uiteindelijke versies hebben geen draagband (kinderen pakten ze liever gewoon om hun nek vast) en zijn van een nog zachtere stof gemaakt.