In de tour voor kleutergroepen van het Zuiderzeemuseum ga je samen met Marretje de eigenwijze zeemeeuw op zoek naar alles wat je nodig hebt voor haar verjaardagsfeestje.

Zes Marretjes, klaar voor het feestje.

Feestkleding, cadeautjes, een dansje, leuke liedjes én lekker eten. Samen met je klasgenootjes, een begeleider en de interactieve Tellmie Marretje ga je in het museum op zoek naar alles voor een geslaagd feestje.

Alles verzameld? Dan vraagt Marretje zich hardop af wie ze nou eens zal uitnodigen voor haar feestje…. Natuurlijk: jou en je klasgenootjes!

Luister hier naar een stukje Marretje.

Collectie invoelbaar

Samen met Marretje ontdekken kleuters allerlei feestelijke zaken in de vaste collectie van het museum. Zoals feestjurken, gekke hoedjes, extra mooi servies en zelfs een plek om je te even te verstoppen als je zenuwachtig bent voor je verjaardagsfeestje: de bedstee!

Op deze manier kunnen kinderen hun eigen gevoelens en ervaringen aan de collectie van het museum koppelen en wordt deze invoelbaar en beleefbaar. Ja, ook voor kleuters!

Ontwerp in samenwerking

Het karakter Marretje werd al gebruikt als herkenningspunt in het museum, om aan kinderen te laten zien dat daar iets te doen is voor hen. Ook komt ze terug in diverse educatieve programma’s voor kinderen.

Go Wonder heeft het ontwerp van Marretje nagemaakt en aangepast om te kunnen gebruiken als Tellmie. En natuurlijk heeft Marretje een feestelijk hoedje gekregen, ze is tenslotte jarig!

Go Wonder bedacht de interactie met Marretje: je aait over haar snaveltje om antwoord te geven op de vragen. Alle kinderen mogen een keer aaien bij elke opdracht, want dat blijkt toch wel het leukst aan op pad gaan met Marretje: dat ze reageert op je aai!

Het museum schreef zelf – in overleg met ons – de teksten voor deze tour. Ze werkten met een handig invulschema voor de teksten, gebaseerd op het interactie-ontwerp.

De stem is van Jantine van den Bosch, die er een heerlijke eigenwijze meeuw van heeft gemaakt.

Alle Marretjes verzamelen!
audiotour
Marretje de eigenwijze zeemeeuw!
Zo kun je haar ook dragen.
Iedere Marretje heeft een eigen hoedje.

De feiten

  • Zes custom made Marretjes gebaseerd op een voorbeeld van het museum en aangepast voor gebruik als Tellmie.
  • Zes interactiepunten verspreid door het museum.
  • Kinderen gaan op zoek in de collectie naar alles wat bij een verjaardagsfeestje hoort.
  • Marretje geeft ook gesproken instructies voor begeleiders.
  • De teksten zijn geschreven i.s.m. het museum.
  • Marretje onthoudt de groepsgrootte en vraagt álle kinderen haar te aaien bij een opdracht.
  • Marretje vind het ook heerlijk als je haar tussen de opdrachten door over haar snaveltje aait! Daar gaat ie zo lekker van glimmen 🙂
Dit zegt Marretje als je haar tussen de opdrachten door stiekem toch aait.
audiotour
Onderzoekje naar de draagmegthode voor Marretje met een proefmodel.
Tellmies Logo
Marretje in de maak.