Elk knuffelbeest kan met onze technologie veranderen in een Tellmie, een ‘aaibare, interactieve gids’ die de doelgroep rondleidt en vragen stelt.

Deze reportage legt goed uit wat Tellmies zijn.Tellmies in de maak.Tellmies werken met door ons zelf ontwikkelde elektronica en bepalen hun positie aan de hand van beacons. Geen oortelefoon, maar een ingebouwde speaker! Met sensoren op de rug en kop kunnen bezoekers interactie aangaan met de beesten. De magie van de Tellmie is dat alle technologie onzichtbaar is en daarmee de beesten echt tot leven komen.

Diverse musea hebben een pilotproject gedaan met de Tellmies en bezoekers zijn unaniem enthousiast over deze bijzondere rondleidingen. Het maakt het bezoek interessanter, leuker en leerzamer – volgens bezoekers. Ook geven medewerkers aan dat bezoekers beter kijken naar de objecten en de omgeving.


De Tellmies zijn op verschillende manieren in te zetten. Als gids die de weg wijst of als audiotour die de collectie verrijkt. Maar ook om begeleiders van bijvoorbeeld schoolgroepen (ouders, leerkrachten) om te toveren tot echte experts zodra het beest op hun arm allerlei informatie begint over te dragen.

De tien Tellmies bij Batavialand op de balie.