De GARBI is eenvoudig in gebruik en daardoor bij uitstek geschikt voor desinfectie van objecten die dagelijks van hand tot hand gaan, zoals de Tellmies. Maar ook lastig schoon te maken educatieve materialen, laptops of smartphones kunnen erin. De lade is veilig door diverse medewerkers en vrijwilligers te gebruiken want is voorzien van een beveiliging met magneetslot, dat zorgt dat de lade pas open gaat als de desinfectie-cyclus helemaal beëindigd is en de lampen uit zijn.

Hoe werkt het?

Desinfectie in 4 stappen:

  1. Plaats het voorwerp in de lade en sluit deze.
  2. De automatische timer zal het voorwerp nu twee minuten belichten en ontsmetten.
  3. Het signaallampje brandt rood gedurende deze desinfectieperiode. Als het lampje groen wordt, is de desinfectie klaar. 
  4. Maak de lade open, draai het voorwerp om en sluit de lade. Stappen 2 en 3 herhalen zich.

De lades worden momenteel gebruikt in Batavialand, het Belasting & Douane Museum en het Rijksmuseum van Oudheden.

Bekijk hier het onderzoek dat Signify samen met Boston University heeft uitgevoerd naar de de effectiviteit van UV-C licht tegen COVID-19.

FAQ

1. Biedt de desinfectie-lade 100% garantie op een virus- en bacterievrij object?

Nee, maar bij voldoende belichting met het UV-C licht doodt het 99,99% van de bacteriën en virussen. Dit is aangetoond in diverse publicaties.

2. De lampen schijnen alleen op de bovenkant van het object, moet ik het object omdraaien?

Ja, het object moet aan alle kanten worden beschenen door het UV-C licht voor de desinfectie. Via reflectie in de lade worden de zijkanten van het object ook grotendeels belicht. Bij voorwerpen die heel grillig van vorm zijn, raden we aan om ook de zijkanten apart te beschijnen. 

3. Hoe lang gaan de lampen mee?

De twee ingebouwde UV-C lichtbuizen gaan 8000 branduren mee. Bij dagelijks intensief gebruik van de lade met 8 branduren gaan de lampen tenminste 24 maanden mee.

4. UV-C licht is schadelijk voor mensen, hoe zorgt de lade ervoor dat het licht alleen in de lade blijft? 

De lade is hiervoor voorzien van een magnetische beveiliging: de lampen worden alleen aangeschakeld als de lade volledig gesloten is en de magneet contact maakt. 

5. Kunnen alle materialen tegen blootstelling aan UV-C licht?

Veel materialen kunnen er tegen, aangezien het vergelijkbaar is met de blootstelling aan zonlicht. Het kan zijn dat er bij bepaalde materialen (vaak plastics of gevoelige stoffen) verkleuring optreedt na veelvuldig gebruik. Vraag bij twijfel advies aan de fabrikant van hetgeen gedesinfecteerd moet worden. Go Wonder garandeert dat de Tellmies geschikt zijn voor gebruik in de desinfectie-lade.

6. Kan ik zelf de correcte werking van de desinfectie controleren?

Dat kan met behulp van de meegeleverde UV-C controlestickers. De stickers veranderen van kleur als de UV-C lampen nog naar behoren werken.

Andere vragen?

Stel ze aan: hanne@gowonder.nl.

Twee Tellmies in de GARBI wachten op desinfectie bij het Belasting & Douane Museum in Rotterdam.
De GARBI wordt argwanend bekeken door een borstbeeld bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.